Labradorhistoria nr 8 – av Bitte Sundin


Släktforskning på labradorer för rookies”

cambremertomcobbleyofcharway DSC_0269Om du nu har blivit nyfiken på just din labradors släktingar långt tillbaka i tiden så finns det mycket goda möjligheter att få reda på den. Personligen är jag väldigt intresserad av släktforskning både för min egen människosläkt , men tycker också det är kul att veta mer om mina hundars bakgrund.

För dig som är intresserad nybörjare så kan du i denna artikel följa vad jag hittar i data om min nuvarande hund SE1 3615/2010 Labbehusets Because You´r Pretty (brun) efter (pappa) NO Ch Narjana´s Yngve (brun) och undan (mamma) SE VCH Eaglebess Amaretto Coffe(brun)

Vi börjar med http://www.rasdata.nu/labrador/

Där kan jag söka efter hund som jag har namn på, så jag söker alfabetiskt och hittar min vovve där, tillsammans med sina syskon L Because You´r Great,  SEU (U)CH NO UCH Labbehusets Because You´r Lovely, L B You´r Magic, LB You´r Special, LB You´r Worth it och LB You´r You. Om jag klickar på min ”Blossa” =LB You´r Pretty får jag upp en sida om bara henne. När hon är född, röntgenresultat, utställningar, viltspår , namn och tel till uppfödare osv. Kan också klicka på Stamtavla/Pedigree och får då upp hennes stamtavla i fem generationer bakåt. På det registreringsbevis du har för din hund finns ju också en stamtavla, men bara tre generationer bakåt.

Så nu ska vi se, vi börjar med pappa  Narjanas Yngve som ju är norsk champion.  Farfar heter NO V-01 NO UCH Birchbrook Barley Wine of Charway och är alltså en import från England, då hans båda föräldrar är engelska champions. Nu börjar det bli många hundar att hålla reda på så jag följer faderslinjen bakåt.

Den femte generationen bakåt för Blossa är då farfars farfars far GB CH Charway Ballywill Will. I Rasdata är han också klickbar på samma sätt, jag får upp HANS stamtavla i fem led , och hans farfarsfarfarsfar heter GB CH Sandylands Tweed of Blaircourt. Tweeds pappa heter Ch Ruler of Blaircourt och hans mamma GB SHCH Tessa of Blaircourt.  Pust!

Nu är vi på femtiotalet ungefär. Sen blir det stopp, men på andra ställen i Ballywill Wills stamtavla dyker några kända namn upp. Sandylands Mark till exempel är Wills morfar, men både han och Tweed finns på flera ställen i stamtavlan. Det var på den tiden vanligt med sk linjeavel, avel med besläktade individer i syfte att tillvarata deras goda egenskaper.

Jag byter till Blossas mamma SE VCH Eaglebess Amaretto Coffe, vad kan hon ha bakom sig tro? Morfarsfarfarsfar verkar vara lite annorlunda, en amerikan minsann! US CH Classique Fire and Ice, och där kan vi backa ytterligare tre generationer till US CH Dickendales Ruffy.

Mormorsmorssidan tar oss till nya länder, här finns FI UCH Loresho Ozzie efter EE CH FI UCH INT UCH Bubbling Churchill. Kul namn! Fortsätter vi bakåt på honom så hamnar vi i England igen förstås, och till vår bekante GB CH Sandylands Mark igen!

Byter till LabradorNet.com  en  engelsk rasdata och där kan man också söka på namn. Jag matar in farfarsfar GB CH Cambremer Tom Cobbley Of Chairway och får upp hans stamtavla i åtta led och med bilder! Inte på alla, men där det finns uppenbarligen. Häftigt!

Och nu kan jag backa genom årtiondena och följa min hunds ursprung tillbaka till tiden för alltings början. Och där dyker spännande namn upp : Buccleuch Avon, Buccleuch Ned, Malmesbury Tramp, Home´s Nelson och nu är  vi på 1870-80-tal och längre bak är det ju svårt att komma som ni vet.

Man kan bli fast länge i dessa förnämliga rasdatabanker om man är lagd åt det hållet. Ni som vill prova, gör det! Man lär sig en hel del på köpet!

cambremertomcobbleyofcharway

GB CH Cabremer Tom Cobbley of Chairway

DSC_0269

Labbehusets Because You´r Pretty (brun)

 

 

 

 

 

 

 

Bilderna på Blossa och en av hennes anfäder GB CH Cabremer Tom Cobbley of Chairway