Labradorhistoria nr 3 – av Bitte Sundin


Är labradorer från Labrador?

Människan började ju tidligt avla på hundars olika egenskaper och som ni vet kan ju hundar se ut på väldigt många olika sätt och ändå kunna få valpar med varandra. Just nu finns ca 3-400 olika hundraser i världen, och några väntar på att bli erkända som nya raser efter att ha korsats fram utifrån andra raser. Så förstås har alla raser någon gång börjat, även labradoren.

Dock är labradorens historia komplex och lite förvirrad. Till exempel härstammar inte labradoren från Labrador, Kanada, som man skulle kunna tro av namnet, utan mer från Newfoundland.  Medan det som idag kallas Newfoundlandshund mer har sitt ursprung i Labrador.. Det finns ju också en tredje hund från denna geografiska del av världen, Nova Scotia Duck tolling Retriever som kommer från Nova Scotia, precis söder om Newfoundland och Labrador. Alla tre raserna har också särskilda ”sim” fötter, vattentåliga underpälsar och en stor simförmåga-och de delar också en del gener med varandra.

Newfoundland och Labrador är namnen på de enorma vidder som ligger allra mest norrKartaLabradorut i Kanada, och är isiga, dimmiga och ganska ogästvänliga platser. Regionen började bebos efter att portugisen Joao Fernandes Lavrador kartlagt dess kust och fortfarande finns inte fler än ca 27000 invånare där.

Så hur kom det sig att dagens populära, matglada och kelsjuka familjehund levde på denna ogästvänliga plats då?  De ursprungliga invånarna , Beothuks, hade inga hundar alls, inte heller för-inuiterna, så det troligaste är att labradorerna härstammar från de hundar som fiskare från Spanien, Portugal, Frankrike och England hade med sig därifrån när de kom till Kanada för att fiska torsk.

Det finns en fotnot i Charles Darwins bok från 1868 att Newfoundlandshunden troddes härstamma från en korsning mellan eskimåhund och en stor, svart St Huberts hund,(en urfader till nuvarande blodhundar m fl) medan andra påpekar att inuiternas hundar tål kyla men inte brukar gilla kallt vatten.

Faktum är ju att några av världens bästa simmarhundar kommer från världens kallaste vatten…

De tycks alltså härstamma från stor genpool med baskiska och portugisiska hundar i, men har sedan under trehundra år avlats för att möta fiskares speciella behov av hundhjälp, nämligen att simma ut och dra in näten, och även hämta in olika delar till fartygen , block, linor och sådant, som hamnat i vattnet och måste bärgas. Isoleringen och de speciella villkoren för dessa hundar mejslade fram en tålig, smidig, säkerfotad och vattentålig hund, bredbröstad för att kunna simma i de vilda kalla vågorna, men liten nog för att få plats i de små fiskebåtarna. (fakta ur Ben Fogle: Labrador, the story of the worlds most popular dog)

Nästa artikel >>>>