Labradorhistoria nr 2 – av Bitte Sundin


Var kommer de ifrån?

För bara några år sedan kunde genforskare visa att alla nu levande hundar har samma förfäder. De härstammar från en grupp vargar som levde i södra Asien för ungefär 16 000 år sedan. En teori är att människorna insåg vilken nytta de kunde ha av hunden (vargen)
till jakt och vakt, och därför tämjde dem, en annan teori, av veterinären och författaren Bruce Fogle är att människor i alla tider fallit för söta valpar och någon gång tagit sig an dem för det och SEN upptäckt vilken nytta man kan ha av dem.

HursoHundgravmhelst, hunden har bevisligen varit människans följeslagare i åtminstone 12000 år, det finns både skelettfynd och avbildningar som bevisar detta. Även från Sverige
finns flera fynd av hundar som
begravts i separata gravar, med gravgåvor och rödockra strött över sig precis som i människogravar. Även hund och människa i samma grav finns på flera ställen.

Man har också nyligen presenterat forskning som visar hur olika hunden har blivit jämfört med vargen, och hur skicklig hunden är på att ”läsa” oss människor. Inte nog med det, vi människor har också anpassat oss genetiskt för att bättre förstå hunden.  Känns faktiskt helt rätt, det har man ju anat länge !
Nästa artikel >>>>