Labradorhistoria nr 4 – av Bitte Sundin


St John´s water dog

Den hårt arbetande hund som simmade i de kalla vattnen vid Kanadas norra kust och hjälpte fiskarna med deras nät och annat började så småningom bli en ras som kallades St John´s hund eller St John´s water dog. De första fiskarna där var huvudsakligen från Portugal, som tidigare nämnts, och det är intressant i sammanhanget att ordet labrador på portugisiska betyder ”arbetare”. Dock kallades de hundar som fanns i fiskarnas ägo i början av 1800-talet St Johns vattenhundar och de omtalades bland annat i en bok skriven 1842: ” En tunn, korthårig, svart hund kom till oss idag. Den hade starka ben och kort, slät päls och var inte särskilt vacker, men mycket intelligent och användbar. Denne fångade sin egen fisk och satt på en klippa och spejade ner i vattnet” J.B.Jukes

Jukes såg också hur denna hund satte ned sin fot i vattnet och vickade på den, troligen för att locka till sig fisk. Foten var vit, och denna hundras hade fler vita tecken, en sorts ”smokingmärke”. Ibland händer det ju även nuförtiden att våra moderna labradorer har några vita strån på tassen eller en bringfläck, kanske en rest från St John´s hund?

Man vet säkert att i våra moderna retrievrar finns en hel del gener frånSt John´s hund, men den ursprungliga rasen är nu helt utdöd i sina urhemtrakter. Myndigheterna i Kanada ville satsa på fåravel istället, och beskattade kraftigt alla hundar som inte användes som fårhundar under 1800-talet, vilket fick till följd av att vattenhundarnas antal minskade. Många såldes till brittiska hundhandlare som i sin tur sålde dem till personer som ville använda dem för att förbättra sina retrieverlinjer. Exempelvis köptes en del av dem i början av 1800-talet av andre earlen av Malmesbury och under 1830-talet köptes en del av den sjätte hertigen av Buccleuch som använde dem i sin avel av det som senare blev våra labradorer.

Men i Kanada dog rasen ut till slut, de två sista levde in på 80-talet i Kanada och var två hanar, så de kunde inte få valpar med varandra.

Dock finns deras gener i alla moderna retrieverraser. På bilderna ser vi de två sista St Johns-hundarna i Kanada femton och tretton år gamla på bilden. Den ensamma hunden är en av dem som faktiskt hette Lassie.

lassie-st-johns-water-dog

st-johns-water-dog-lassie

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nästa artikel >>>>